Welkom gast Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Leden online
 46 gasten
Laatste artikelen
Klein maar fijn
Een dwaas toont onmiddellijk zijn woede, wie verstandig is, zwijgt als hij beledigd wordt.
-- de Bijbel --
Het Thomas evangelie
Auteur:Didymus Judas Thomas
Geplaatst op:28-10-2006
Gelezen:7745 keer

Het evangelie van Thomas is ťťn van de apocriefe evangeliŽn. In de proloog wordt gesteld dat het door Judas Thomas geschreven zou zijn. We mogen aannemen dat daarmee de apostel Thomas bedoeld wordt. Het Thomas-evangelie werd in 1945 door twee boeren bij Nag Hammadi gevonden in een kruik, tezamen met een aantal koptische gnostische geschriften. Het bestaat uit een 114-tal losse uitspraken van Jezus.

[ 1   2   3   4   5   6   7   8   9    ]
[ Vorige | Volgende ]

Pagina 1 / 9

Het Thomas evangelie

Evangelie van St. Thomas - Wat is Dit?
Het "Evangelie van St. Thomas" is een verzameling leerstellingen die door sommigen aan Jezus van Nazaret worden toegeschreven. Delen van Griekse versies van de tekst werden aan het einde van de 19e eeuw in Oxyrhynchus, in Egypte, gevonden. Een complete versie in het Koptisch (een Egyptische taal die van het Griekse alfabet is afgeleid) werd in 1945 in Nag Hammadi, ook in Egypte, gevonden. De complete tekst is teruggedateerd tot ongeveer 340 na Christus, terwijl sommige van de Griekse fragmenten teruggedateerd zijn tot zelfs 140 na Christus.

Evangelie van St. Thomas - Wie Schreef Dit?
Schriftgeleerden weten niet zeker wie het Evangelie van St. Thomas heeft geschreven. De eerste regels van de tekst refereren aan "didymos Judas thomas" als de auteur. Het woord "didymos" is Grieks voor tweeling en het woord "thomas" is Aramees voor tweeling. Het lijkt er op dat de auteur Judas heette, en dat zijn bijnaam "de tweeling" was (zoals uitgedrukt in de twee talen). De Gecanoniseerde Evangelieboeken van de Heilige Bijbel noemen een man met de naam Thomas, die door Johannes "didymos thomas" wordt genoemd. Er worden naast de welbekende Judas Iskariot in het Nieuwe Testament verschillende andere Judassen genoemd. Maar er wordt in het Nieuwe Testament geen melding gemaakt van een Judas die ook de bijnaam Thomas, "de tweeling", had.

Evangelie van St. Thomas - Waar Gaat het Over?
Het Evangelie van St. Thomas stelt dat het Koninkrijk van God nu al op aarde bestaat, als de mensen hun ogen maar zouden openen. Er bestaat een "goddelijk licht" in ons allen, dat ons in staat stelt om het Koninkrijk van God in onze fysieke omgeving te ontwaren. Het Evenbeeld van God zoals dit aan het begin van de schepping bestond (Genesis 1) bestaat vandaag de dag nog steeds. We kunnen dat Evenbeeld, dat anders is dan de gevallen mens (Adam) in Genesis 2, nog steeds aannemen. Het Evangelie van St. Thomas onthuld dat de mensheid zijn identiteit nu kan en moet herstellen tot het evenbeeld van God, en het Koninkrijk van God op aarde nu moet kunnen zien. Deze tekst behandelt de eerste twee hoofdstukken van Genesis op een niet-traditionele manier. De tekst stelt dat er twee afzonderlijke scheppingen van de mensheid waren -- de eerste was perfect en de tweede was bezoedeld. In plaats van te wachten op een toekomstig Koninkrijk aan het einde der tijden, spoort de schrijver mensen aan om nu terug te keren tot de toestand van het perfecte Koninkrijk uit Genesis 1.

Evangelie van St. Thomas - Waarom Staat Dit Niet in de Bijbel?
Het Evangelie van St. Thomas wordt in oorsprong en standpunt door veel fundamentele Christenen als "Gnostisch" beschouwd en dit is mogelijk de reden waarom het boek uit de originele gecanoniseerde versie van de Heilige Bijbel werd gehouden (als de tekst al bekend was aan de vroege Christelijke volgelingen). In het algemeen geloven Gnostici dat de verlossing van de ziel tot stand komt foor een quasi-intuïtieve kennis van de mysteries van het universum en geheime formules die een indicatie zijn voor die kennis. Omdat Christenen de Bijbel beschouwen als een op bovennatuurlijke wijze geïnspireerde verzameling van God's woord aan de mensen, die in gedachte en doctrine volledig geïntegreerd is, bestaat er helemaal niet zoiets als een "verloren boek" van de Bijbel met speciale geheimen voor de wijzen. Zelfs vanuit een niet-bovennatuurlijk perspectief, als de Bijbel die we de laatste 2,000 jaar hebben gelezen het geloof van het oorspronkelijke Christendom afspiegelt, dan zijn teksten die oorspronkelijk werden afgewezen, uitgesloten of "verloren" per definitie geen boeken van de Christelijke Bijbel. Een kerk die het Evangelie van St. Thomas aan zijn schriftteksten toevoegt zou zich buiten de eenvoudige grenzen van het fundamentele Christendom begeven, en we kennen geen enkel kerkgenootschap dat het idee heeft om dit te doen.... en dit zouden zij ook niet moeten doen.

Bovenstaande informatie is afkomstig van www.allaboutjesuschrist.org

Pagina 1 / 9

[ 1   2   3   4   5   6   7   8   9    ]
[ Vorige | Volgende ]

(c) 1997 - 2019 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.