Welkom gast Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Leden online
 47 gasten
Laatste artikelen
Klein maar fijn
Vreemd, dat het zo spannend is als de voetbalwedstrijd in de verlenging gaat, en hoe we zuchtend op ons horloge kijken als de kerkdienst langer duurt dan anders
Het enneagram
Auteur:Stichting Promise
Geplaatst op:09-06-2005
Gelezen:9803 keer

Het enneagram is een persoonlijkheidsleer, dat bestaat uit een cirkel met negen punten die de drijfveren aan zouden geven van negen verschillende persoonlijkheidtypen. Het is naar men zegt gebaseerd op een eeuwenoude soefiwijsheid, die tegenwoordig veel terrein wint.

[ 1   2   3   4   5   6   7    ]
[ Vorige | Volgende ]

Pagina 1 / 7

Het enneagram

Het enneagram is een persoonlijkheidsleer die met 'vallen en opstaan' steeds meer terrein wint in het westen. Het enneagram is een cirkel met negen punten die de drijfveren aan zouden geven van negen verschillende persoonlijkheidtypen. (Het Griekse woord ennea betekent negen.) Het is naar men zegt gebaseerd op een eeuwenoude soefiwijsheid, die tegenwoordig vooral veel terrein wint in het bedrijfsleven als middel voor persoonlijke ontwikkeling en teambuilding.

Ook heeft het de laatste vijftien jaar in katholieke meditatie en retraitecentra veel opgang gemaakt dit omdat in het westen het enneagram massaal verspreid werd onder de Jezuieten. Men kan terecht bij volksuniversiteiten en managementcentra. Zo kan men voor een cursus enneagram in het managementcentrum Baak van het VNO-NCW (de grootste Nederlandse werkgeversorganisatie) een zesdaagse workshop volgen voor ruim 2200 euro, 'natuurlijk' excl. BTW en verblijfskosten. (1)

In dit artikel wordt duidelijk dat de leer gebaseerd op enneagram geen wetenschappelijke betekenis heeft, maar wat veel erger is, dat de occulte wortels, en hun catastrofale gevolgen niet te scheiden zijn van het gebruik hiervan.

George Ilych Gurdjieff George Gurdjieff, de grondlegger van het enneagram is een Griekse Armenier afkomstig uit het Russische Georgie Gurdjieff stond bekend als een leugenaar, die dit deed naar eigen zeggen om zijn leerlingen te shockeren en ze zo in een spirituele verandering te brengen. Zo loog hij bijvoorbeeld voortdurend over zijn geboortedag. Volgens zijn autobiografie: ' meetings with remarkable men' wilde zijn familie dat hij een orthodox priester moest worden maar George interesse ging meer uit naar wetenschappelijke technische studies. Een lokale priester stelde hem voor medische wetenschappen »n het seminarie te volgen. (2)

Maar uiteindelijk wees hij dit alles af door fascinatie van het occulte. Astrologie, mentale telepathie, spiritisme, ouija-bord, winstvoorspellingen en demonische bezetenheid waren zaken waarin hij in zijn jeugd echt geinteresseerd in was. (3) Hij luisterde niet naar de waarschuwingen van de priester en vond de verklaringen van de wetenschap ook maar matig. Daarom ging hij in zijn late tienerjaren een wereldreis maken door Centraal-Azie, het Middellandse Zeegebied, Egypte, India en Tibet. Zijn ultieme reisdoel was de esoterische Sarmouni school, die naar verluid gesticht zou zijn in het oude Babylon ongeveer 2500 voor Chr. Hij had hierover in een oud armenisch boek gelezen en zag het als zijn opdracht die school te vinden.

Gurdjieff voorzag in zijn onderhoud op deze spirituele reis met de verkoop van kleden maar ook met frauduleuze praktijken. Uiteindelijk werd hij zo succesvol dat hij miljonair was. Gurdjieff vertelt dat hij in 1897 in Afghanistan een moslimmysticus of Soefi ontmoette die hem voorstelde aan een oude man van de Sarmouni, de sekte naar wie hij op zoek was. Daar leerde hij onder andere over mystiek dansen, paranormale krachten en het enneagram. Voor de Sarmouni's was het enneagram een belangrijk middel om goddelijke voorspellingen te maken en levensprocessen, zoals 'persoonlijke transformatie' te bewerken..(4) Ze gebruikte het als een symbool van het bewuste en onbewuste in de mens. (5)

Pagina 1 / 7

[ 1   2   3   4   5   6   7    ]
[ Vorige | Volgende ]

(c) 1997 - 2019 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.