Welkom gast Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Leden online
 39 gasten
Laatste artikelen
Klein maar fijn
Bid dat Ik zal terugkeren naar de aarde om als Koning te heersen in gerechtigheid en vrede. Bid dat overal mensen Mij zullen zoeken met hun hele hart en Mij met al hun kracht zullen liefhebben. Bid om de uitstorting van Mijn Geest van heiligheid op mensen overal ter wereld. Bid voor de opwekking en vernieuwing van verouderd kerkelijk leven en tweeslachtig christendom.
-- de Here Jezus --
Gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard
Auteur:André
Geplaatst op:06-09-2004
Gelezen:15220 keer

Deze preek is een bijbelstudie over wat mensen onrechtvaardig vinden, hoe God hier tegen aan kijkt en wat Hij van ons verlangt. Deze bijbelstudie geeft o.a. inzicht in de stelling: Vele eersten zullen de laatsten zijn en de vele laatsten de eersten.

[ 1   2   3   4   5    ]
[ Vorige | Volgende ]

Pagina 1 / 5

Gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard

We gaan vandaag een bijbelstudie doen over de stelling: Vele eersten zullen de laatsten zijn en vele laatsten de eerste. Dan doen we aan de hand van drie bijbelversen. Belangrijk daarbij is hun onderlinge samenhang.

 • De gelijkenis van de arbeiders in de wijngaard – Dit is de roep van God. (Mattheus 19 vers 30 t/m Mattheus 20 vers 16).
 • De gelijkenis van de verloren zoon – Dit is het kiezen om te gehoorzamen (Lukas 15 vers 11-32).
 • Het Koninklijk Bruiloftsmaal – Dit is het waarom we moeten kiezen. (Mattheus 22 vers 1-14).

Deze bijbelstudie geeft o.a. het antwoord op wat mensen zoal onrechtvaardig vinden, Dat bijbelvers geeft ons inzicht hoe ermee om te gaan. Het leert ons hoe God dit ziet en wat Hij van ons verwacht. Het leert ons dat we keuzes moeten maken.

Vooraf eerst even enkele voorbeelden uit het dagelijks leven van mensen, van wat veel mensen zoal onrechtvaardig vinden:

 • Voorbeeld: Jaloezie.
  Als je boodschappen gaat doen, kies jij vast altijd voor de verkeerde rij . Inderdaad de rij waarbij je het langst moet wachten, het laatste aan de beurt bent. Je dacht vooraf eigenlijk de kortste rij te hebben gekozen, maar dan blijken er weer van die treuzelaars in te staan of van die mensen met volle karren die ook nog eens minutenlang aan het zoeken zijn waar ze hun pinpas toch hebben. Ondertussen zie jij de rij naast je lekker opschieten. Iedereen waarvan jij dacht die achter je gelaten te hebben, heeft al afgerekend en kan al naar huis. Je baalt als een stekker. Helemaal als je denkt aan dat bijbelvers: “De eersten zullen de laatsten zijn, en de laatsten de eerste”. Grr…
 • Voorbeeld: Haast.
  Je gaat tussen de middag – in je pauze – vanuit je werk effe vlug naar de bank of het postkantoor. Nou vergeet dat ‘effe vlug' maar, want er staat een rij tot aan de deur. Het lijkt wel of ze het erom doen. Alleen om jou te plagen. Het is of er ‘ineens' een blik huisvrouwen open is getrokken, die natuurlijk ook allemaal net naar de bank moesten, en die natuurlijk net effe eerder binnen waren dan jij. Je vindt dat maar bar onrechtvaardig, want ‘die huisvrouwen hebben toch zeker de hele dag de tijd' (althans dat vind jij – het is natuurlijk niet zo). Maar nee, uitgerekend als jij naar de bank moet, gaan zij ook.

  Je vindt dat jij de enige bent die terecht haast heeft. Je hebt tussen de middag maar een half uur pauze, en daar gaat dan ook nog de tijd van af die je kwijt bent met rijden en een parkeerplaats zoeken. Je baalt als een stekker en kijkt ongeduldig op je horloge. Oh nee, straks kom ik nog te laat op m'n werk. Tot overmaat van ramp, gaat een van de dames voor je uitgebreid met de baliemedewerkster staan kletsen, over de verbouwing van het huis van haar dochter, of over hoe leuk haar haar toch zit! Nee, denk je bij jezelf, schiet nou toch eens op, dat is toch allemaal onbelangrijk… Je vindt het maar onrechtvaardig, dat jij daar op moet wachten. Je denkt: Waarom heb ik dit nu toch weer? Maar je kunt er toch niets tegen doen. En je weet dat je ook niet hoeft te bidden of die rij snel wil opschieten.
 • Voorbeeld: Waardering.
  Je hebt op school een werkstuk ingeleverd en hebt hier veel werk aan gehad. Je krijgt hier dan ook – terecht – een 8 voor. Je bent dik tevreden met je cijfer, maar valt om van verbazing als je buurman ook een 8 krijgt, terwijl je weet dat hij pas op het laatste nippertje is begonnen, en dan ook nog met hulp van anderen het heeft afgekregen. Da's eigenlijk niet eerlijk.
 • Voorbeeld: Loon.
  Jij werkt altijd hard op de zaak. Doet je uiterste best. Je hebt altijd je eigen werk af. Je helpt dan ook nog veel anderen met hun werk. Je begint 's morgens altijd iets vroeger, en je werkt vaak ook nog wat langer door. Dit doe je iedere dag weer opnieuw, omdat je weet dat dat van je verwacht wordt. Toch erger je je wel aan je collega die altijd maar net aan op tijd is en nooit geen minuut te lang aanwezig zal zijn. En die tussentijds maar wat graag met een ander een ‘gezellig' praatje maakt en – in jouw ogen – niet z'n best doet. In de tijd dat hij werkt doet-ie ook nog eens veel minder. Hij werkt veel langzamer. Hij heeft – naar zijn voorkeur – ook nooit tijd om het werk van een ander erbij te pakken.

  Tňch krijgt je collega hetzelfde loon. Misschien vind je dat … onrechtvaardig.
 • Voorbeeld: Erfenis.
  Stel: Je ouders hebben het niet slecht. Ze hebben een aardig spaarcentje opgebouwd. Ze hebben heel oud mogen worden, maar zijn uiteindelijk toch gestorven.

  Jij bent altijd bij ze gebleven, hebt hard voor ze gewerkt op het bedrijf, hebt hen verzorgd toen ze ouder werden en slechter ter been. Je hebt altijd voor ze klaargestaan. Zonder hier iets voor te verlangen. Je broer was heel anders. Ging al vroeg het huis uit, met ruzie. Ging zijn eigen weg. Kwam nooit. Belde nooit. Schreef nooit. Stuurde nooit een kaartje. Liet nooit wat van zich horen. Keek niet meer naar zijn familie om. Ineens, 50 jaar later staat hij weer op de stoep. Pa en ma blij natuurlijk.

  Maar na hun overlijden is de erfenis aan de orde. Je verwacht misschien toch een beetje dat jij de boerderij zal erven. Jij hebt hier tenslotte altijd hard op gewerkt, hebt ook van de beesten gehouden en ze altijd verzorgd. Je broer was geen mens voor de boerderij, gaf ook niets om dieren, was meer het type flierefluiter. Lang leve de lol. En werken? Zet dat maar uit je bol!

  Tňch krijgen jij en je broer ieder een even groot deel van de boerderij en de rest van de erfenis. Vind je dit diep in je hart niet een beetje onrechtvaardig?
 • Voorbeeld: Luiheid.
  Veel Nederlanders vinden het maar bar onrechtvaardig dat zij hard moeten werken en dat terwijl vele anderen een uitkering trekken, ofwel bij het Gak ofwel bij de Sociale Dienst. Veel van die mensen zijn in de ogen van anderen zogenaamde “niksnutters”. Eigenlijk zijn ze jaloers, dat zij het ook niet zo ‘makkelijk' hebben. De les in de Bijbel is dat je naar jezelf moet kijken. Je moet niet mopperen. Je komt toch zelf niets tekort? Tel je zegeningen!
 • Voorbeeld: Zorgen: Veel Nederlanders vinden het maar niks dat er zoveel buitenlanders hier in Nederland komen wonen. Dat gaat ten koste van de Nederlanders, ten koste van het inkomen, zeggen ze dan. Die moeten dan extra betalen om de ‘gasten' te onderhouden. Jezus echter, zegt dat we ons geen zorgen hoeven te maken over eten en kleding. Jezus leert ons naastenliefde. Is het naastenliefde door al het goede voor ons zelf te houden en een ander niet te willen helpen. Of het een ander niet te gunnen? Zijn we het zelf dan wel waard, als we het een ander niet gunnen? Mensen zijn te bang dat ze hetgeen wat ze hebben, moeten verdelen met anderen. Maar vergeten ze dan dat God het kan zegenen en ervoor zorgt dat iedereen genoeg heeft? Genoeg in Zijn ogen, dan wel te verstaan. Want in de ogen van mensen, hebben ze immers nooit genoeg.
 • Voorbeeld: Vergeving ontvangen.
  Je bent als kind al bekeerd en gelooft in Jezus Christus. Je hebt echt je best gedaan om hier ook naar te leven. Jij hebt je leven lang je best gedaan om een goed mens te zijn. Goed voor je medemens. Eerlijk en betrouwbaar. Je hebt altijd hard gewerkt. Je had altijd tijd voor anderen. Je hebt anderen altijd geholpen en gesteund, zelfs terwijl dit andersom niet gebeurde. Je hebt je je leven lang strijd gevoerd tegen de zonde in je leven en toch steeds bewust gekozen om niet toe te geven aan allerlei verleidingen. Je hebt veel ellende in je leven meegemaakt, maar dat heeft je uiteindelijk gesterkt in je geloof. Maar je bent niet echt gespaard gebleven. Hebt zware ziektes gehad, bent van alles kwijt geraakt in je leven wat je lief is en je hebt ervoor moeten knokken om het vol te houden. Je weet dat het Gods genade is, dat je behouden bent en bent hier ook dankbaar voor. Je beseft dat je – in navolging van Christus – ook heel wat leed te wachten staat.

  Maar dan zie je, dat je overbuurman met zijn dronken kop een auto-ongeluk veroorzaakt, waarbij hij in het ziekenhuis terecht komt. Hij was zijn levenlang al een alcoholist geweest en had het met het leven ook nooit serieus genomen. Hij kon zijn handen niet thuis houden en had ook een aardige criminele reputatie opgebouwd. Hij was zijn leven lang een slecht mens geweest, sloeg zijn vrouw altijd, was bijna altijd dronken, wilde nooit werken, bedroog en beloog iedereen en stal als de raven. Nooit had hij van God willen weten. Nooit had hij zijn levensstijl willen opgeven.

  Nu ligt hij dus in het ziekenhuis. Hij ligt er slecht bij. De priester van het ziekenhuis is naar hem toe gegaan. Maar net voordat hij overlijdt heeft hij oprecht spijt en bekeert zich tot Jezus. Je weet dan dat zijn zonde hem vergeven wordt.

  Ook hij heeft dan genade bij God gevonden. Natuurlijk ben je blij, maar toch is er ook soms een gedachte bij je: Waarom kon hij wel z'n gang maar gaan en op het laatst zich pas bekeren en waarom heb ik mijn levenlang moeten ploeteren en veel verdriet, pijn en ellende op mijn pad gehad? Dat lijkt toch niet eerlijk?
 • Voorbeeld: Beter mens.
  De ene vindt zichzelf meer als een ander. Meer waard. Meer gelovig. Meer rechtvaardig. Meer gegroeid. Vindt dat hij meer bereikt heeft, meer gepresteerd heeft. Vindt dat ie meer voor God gedaan heeft, dat-ie een ‘betere' dienaar is.
 • Voorbeeld: De farizeeer dankte God dat hij niet zo'n slecht mens was als de tollenaar. (terwijl die tollenaar van zichzelf wist dat hij slecht was, maar hij had hier berouw van)
 • Voorbeeld: Wanneer gij genodigt zijt op de bruiloft, ga dan niet vooraan liggen.
 • Voorbeeld: Trotsen van hart zullen vernederd worden en nederigen van hart zullen worden verhoogd.
  Ook voor dit soort verhalen is er in de Bijbel een verhaal te vinden. Dit bijbelvers leert ons dat niet alle eersten de eersten zullen zijn en dat niet alle laatsten geen kans maken. Eigenlijk heeft niemand – op basis van zijn eigen werken – recht op de hemel. We zijn allen zondaars. Alleen door genade behouden. Maar je kunt aan de genade ook geen rechten ontlenen, dat je er al zou zijn. God kan immers de kandelaar wegnemen. Hij kan je laten verharden.

  Dit vers leert ons behalve wat Gods reactie is, op wat mensen onrechtvaardig vinden, ook, wat hij van ons verlangt. Hij verlangt dat we in plaats van af te wachten, een keuze maken. Uit de keuze volgt geloof en gehoorzaamheid en groeien. Dat kiezen begint in ons hart.
Pagina 1 / 5

[ 1   2   3   4   5    ]
[ Vorige | Volgende ]

(c) 1997 - 2019 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.