Welkom gast Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Leden online
 43 gasten
Laatste artikelen
Klein maar fijn
Wie vrijgevig is, wordt almaar rijker, wie gierig is, wordt arm.
-- de Bijbel --
Het verleden is je toekomst
Auteur:Henk van der Werf
Geplaatst op:24-03-2004
Gelezen:10084 keer

[ 1   2    ]
[ Vorige | Volgende ]

Pagina 1 / 2

Het verleden is je toekomst

Je moet het verleden laten rusten.
Je moet niet terug kijken.
Je moet het verleden vergeten.
Waar maak jij je druk om.

Zomaar wat uitlatingen die je om je heen kunt horen van mensen als je eens in gesprek bent over wat je vroeger hebt meegemaakt. Meestal is het dan een negatief verhaal, want bij een positief verhaal zullen mensen het niet zo snel zeggen.

Maar hoe doe je zoiets nu, hoe vergeet je wat je meegemaakt hebt in de oorlog, hoe moet je het verleden laten rusten als je dingen hebt meegemaakt bijvoorbeeld het verlies van dierbaren. Hoe kun je nu niet terug kijken op een scheiding, ruzie met familie of vrienden waarover je nog steeds verdriet hebt. Soms zijn het zaken waar andere mensen niet eens een beeld bij kunnen vormen.

Allemaal zaken die je niet zomaar los kunt laten. Ze zijn een deel van je leven geworden. Ze bepalen in sommige gevallen hoe je denkt en hoe je reageert op gebeurtenissen, het bepaald hoe je tegen over diverse zaken in het leven staat.

Dat wat je meegemaakt hebt, dat waar je over praat, over na denkt, wat je soms uit je slaap houdt, is dat nu alleen iets wat jouw is aangedaan?
Of ligt het ook aan je zelf.
Zijn het soms ook niet de gedachten van ‘Had ik het kunnen voorkomen?’ ‘Had ik het anders moeten zeggen’ of ‘Is het niet mijn schuld omdat?’ ‘Had ik het kunnen voorkomen?’
Dat kunnen knagende vragen zijn en willen wij daar niet allemaal een antwoord op hebben.

Is het dat soms, dat wij aan het verleden blijven hangen.

Of, de andere kant. Hoe moet je om gaan met zaken als; vecht tegen onrecht wat je is aangedaan, hoe mensen je behandelen, hoe mensen over je praten, je veroordelen, terwijl ze eigenlijk niet weten hoe het echt zit.

Je wil gerechtigheid. Je vecht voor het recht. Ja toch?

Zo bezig zijn met je verleden beïnvloed je gedachten, hoe je denkt maakt hoe jij je voelt en van daaruit reageer je soms vel, verdrietig, teleurgesteld.

  • Het zal wel zo en zo bedoelt zijn want vroeger ……
  • Zie je wel ik krijg weer de schuld net als vroeger……
  • Waarom praten ze niet met mij. Ziet hij mij niet staan….

De gedachten die je bezig houden, de vragen of de wil er iets aan te doen, kunnen je helemaal vullen met angst, verdriet, teleurstellingen.

Maar de vraag die mij bezig houdt is; kan ik, door met het verleden bezig te zijn, er iets aan veranderen? Wordt het er beter van, voor mij en de anderen.

De mensen zeggen…..

Maar ook God zegt “Vergeet het verleden.”
Dat is makkelijk, vergeet het verleden, denk niet wat er allemaal achter je is gebeurd?

Mag je dan geen verdriet hebben, mag je dan helemaal niet terug denken over het verleden.
Ja, natuurlijk wel,  maar het gaat er om hoe je dat doet en met wie.

Met wie, natuurlijk met mensen om je heen, mensen die je dierbaar zijn en waar jij dierbaar voor bent. Maar het blijven mensen, hoe lief en geduldig ook.
Maar als er een is die ons echt kent en ‘lang van moet’ is, dan is het wel God.
Hoe, in de wetenschap dat de Here er mee bezig is je te genezen, dat Hij recht zal doen zegevieren.
 
Waarom zegt God dit tegen ons “Vergeet het verleden”?

Wat doet het ons om terug te kijken?
Je gebruikt kostbare tijd met terug kijken en je hebt geen oog voor de dingen die er nu zijn, laat staan dat je oog hebt voor de zaken die komen gaan.

God kent ons en weet wat het ons doet, soms kun je bitter worden, verdrietig, machteloos, maar dat is niet wat God wil.

Wil Hij dan niet dat het goed komt dat de onderste steen boven komt, weet Hij dan niet hoeveel angst en verdriet ik heb.

Ja, dat weet Hij wel en Hij is er heel erg mee begaan, maar Hij biedt je aan het te genezen binnen in je, want daar zit de echte pijn en verdriet.

Hij zegt tegen je, Ik weet wat je doormaakt en Ik ben er ook verdrietig over, het doet Mij ook pijn. Kom maar bij Mij en leg het bij Mij neer, vertel het mij nog één keer, daarna ga je heen en Ik zal voor je vechten. Ik zal recht doen aan wat recht is, vergeven wat te vergeven valt, genezen wat er te genezen is en Ik zal je nieuwe dingen laten zien.
Je mag je uitstrekken naar de dingen van vandaag en morgen.
God wil je een rivier aan water in de wildernis van je gedachten geven, een weg door alle problemen.

Door die ruimte in je hart krijg je tijd om God te loven, te danken. Je zult gaan zien dat God steeds aan je zijde was, ook in dat verleden. Vergeet de goede dingen niet, zodat God je kan verrijken met zijn zegen. Laat je hart vullen met het goede en beetje bij beetje zul je ervaren dat je meer ruimte en tijd zal vinden om je uit te strekken naar de toekomst. 

Je gedachten zijn gevuld met het goede, je gevoelens reageren daarop, waardoor je gedrag, bij welke gebeurtenis dan ook, meer en meer een beeld zal zijn van Hem die daar verantwoordelijk voor is.

Laat Hem dit wonder in je doen met dankzegging.

Pagina 1 / 2

[ 1   2    ]
[ Vorige | Volgende ]

(c) 1997 - 2019 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.