Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Berichten sinds laatste bezoek · Bekijk onbeantwoorde berichten · Actieve onderwerpen · Bekijk je berichten · Zoeken
Vorige onderwerp :: Volgende onderwerp  
ACI Forum forum index -> Bijbelstudie Plaats nieuw bericht   Plaats reactie
Tussen de regels door lezen Genesis 45 1:15
Auteur Bericht
Troost Mijn VolkGeregistreerd op: 26-12-2005
Berichten: 97
Woonplaats: Huizen

Bericht Onderwerp: Tussen de regels door lezen Genesis 45 1:15
Bericht Geplaatst op: Zo 11-Dec-2011 22:48
Reageer met quote

Sjalom allen,

Een radicale omslag

Het zal je maar overkomen zoals de broers van Jozef. Wat ging daar ook al weer aan vooraf: Het is u bekend dat Jozef door zijn broers verkocht is als slaaf naar Egypte. Hun oude vader Jacob hebben ze daar niets van verteld. Het was het geheim tussen de broers, waar ze jaren mee geleefd hebben. Die smekende stem van Jozef hebben ze diep weggestopt. Die stem moet gesmoord worden en de leugen moet in stand blijven tegenover hun vader. Geen enkele openheid naar elkaar toe. Zo was het al vele jaren aan de gang.

Dan komt de omslag die op een wonderlijke wijze tot stand komt. Gd zelf grijpt in en brengt de broers van Jozef richting Egypte. Zij hebben gehoord dat er volop graan te koop was in Egypte ondanks de droogte die ook daar was toegeslagen. Ze aarzelen maar gaan op pad en komen daar aan. En laat nou juist op het moment dat zij daar zijn Jozef daar ook aanwezig zijn. Jozef herkent zijn broers, hun stemmen heeft hij meer gehoord. Wat zijn ze ouder geworden in de loop van de jaren. Het was geen toeval, dat juist vandaag de onderkoning van Egypte bij de verkoop van het graan aanwezig was. Hierin zie je de leiding van Gd in.

Geen hallo, hoe gaat het met jullie maar eerder een grote terughoudendheid. En Jozef pakt ze hard aan. Spionnen zijn het die komen kijken naar een zwakke schakel om op die manier te kunnen roven. Jozef weet nog steeds wie de grootste aanstichter was om hem uit de weg te ruimen. Simeon wordt als gijzelaar gevangen gehouden. Laten de anderen hun verhaal maar waar maken wat ze hebben verteld.

Zo was de eerste reis anders gegaan dan ze verwacht hadden. Als ze thuis gekomen zijn zullen ze aan hun vader heel wat hebben uit te leggen. Daarbij komt nog dat ze zeer verlegen zijn als het geld bovenin de graanzakken zit. Het prikt hen nog extra, want bij de tweede reis naar Egypte lijkt dat een extra belasting te worden. Ze weten niet hoe het er in is gekomen en ze brengen dubbel geld mee. Stel je voor dat ze voor dieven worden aangezien. Die onderkoning is niet gemakkelijk en ze hopen maar dat hij niet zal merken van het geld. Het is al erg genoeg dat Simeon daar is. Maar het meeste wat hun dwars zit is dat zij volledige openheid van zaken hebben moeten geven aan deze onderkoning.

En op dat dieptegesprek zaten ze echt niet te wachten, toch moest dat plaats vinden. Jozef broers kregen de kans om in ieder geval dat dieptegesprek met hun oude vader te houden. Het grote geheim wat ze meedroegen kwam er niet uit. Wel de dringende oproep om hun jongste broer Benjamin mee te nemen. Wat een overredingskracht hadden zij nodig. Uiteindelijk is het ze toch gelukt.

Wat een heel feestelijke reis had kunnen worden, met Simeon weer bij hen viel in duigen. Weer die ontvangst bij de onderkoning van Egypte. Zouden ze daar dan nooit van verlost worden? De maaltijd was voortreffelijk, daar mankeerde het niet aan. Dat Benjamin vijf keer zoveel kreeg opgediend deerde hen niet meer.

Opgewekt verlaten ze Egypte, ze hadden al veel te lang gewacht. Thuis zouden ze maar in onrust verkeren en het graan was broodnodig. Soldaten, die achtervolgden hen, wat zou er nu weer aan de hand zijn? De soldaten hadden een nauwkeurige instructie gekregen en volgden die dan ook stipt op. De soldaten wisten exact in welke zak de beker te vinden was. De pijnplek was bekend en daarmee moesten de broers mee geconfronteerd worden. De ontdekking moest bewaard worden voor het laatste. De groeiende zekerheid bij de broers moest gebroken worden. De dader moest mee ter verantwoording en kon gelet op de strengheid die de onderkoning had minimaal rekenen op een langdurige straf of slavernij. Zijn leven was verbeurd verklaard.

Dan treed Juda als pleitbezorger naar voren maar het helpt hem niet. Collectief gaan ze mee. Ze blijken nu solidair te zijn met hun jongere broer Benjamin. Daar staan ze dan voor de onderkoning. Jozef heeft ervoor gezorgd dat bij dit verhoor er duidelijk afstand zou zijn door middel van zijn Koninklijke waardigheid en macht te tonen. Wie kan daar tegenop. De beschuldiging is duidelijk, en de geiste straf is billijk te noemen. Is dit dan de laatste test die Jozef doet ten opzichte van zijn broers? Let wel op dat Jozef afstand heeft genomen van het verleden. De namen van zijn kinderen Manasse en Efram wijzen daar wel naar. Sluit hier het boek voor Jozef tegenover zijn broers en zijn oude vader? Het verhoor kan nog steeds alle kanten op.

Dan komt de omslag: Juda als representant van de familie neemt het woord: ik zal borg voor hem staan, dat heb ik mijn vader beloofd. Komt deze jongen in gevangenschap, dan zal dat de doodsoorzaak worden voor onze vader. Hier is het scharnierpunt zichtbaar geworden. De onschuldige neemt de plaats in van de schuldige. Komt ons dat niet heel bekend voor? Nam Yeshua ook niet de plaats in van de schuldige, als borg voor de gehele mensheid! Hier breekt het hart van Jozef. Hij kan zich niet langer meer inhouden. De loden last die hij al jaren met zich meedraagt, het onschuldige lijden en verdriet wat hem is aangedaan vindt zijn ontlading. Kent u, jij dat ook?

Let eens op hoe fijngevoelig Jozef is. Geen publieke belangstelling verwacht hij. Dit moet een onderonsje worden tussen de familie. Hij stuurt alle dienaren weg en is alleen met zijn broers. In zijn Koninklijke waardigheid richt hij zich tot zijn broers: Ik ben Jozef, leeft mijn vader nog? Verschrikt kijken de broers hem aan en kunnen het niet geloven. Ze hebben het goed gehoord, in hun eigen taal worden zij toegesproken. Het blijkt dan toch waar te zijn. Wat ons op moet vallen is dat de openheid een hechte eenheid wordt.

De grote leugen die de broers bij zich droegen naar hun oude vader moet nu ontmaskerd worden. Zij schamen zich ook niet voor hun jongste broer Benjamin, die nu voor het eerst in zijn leven de ware toedracht krijgt te horen over zijn echte grote broer. Vreemde ogen hebben niets, maar dan ook helemaal niets te maken met dit dieptegesprek. De vreugde en de uitwerking van dit intieme gebeuren mag ons verwarmen en vertroosten dat eens alles bekend gemaakt zal worden. De eerste verzoening is tot stand gekomen. De weg naar hereniging is open gekomen.

Wat is de les hierin? In de stilte mogen wij, als we ze nog voor onszelf hebben, al onze geheimen vertellen aan Gd. Hij zal er met niemand verder over spreken, wees daarvan overtuigd. Laat de andere het maar zien hoe goed Gd is in jouw leven. Hij deed er alles aan om ons te redden door middel van Yeshua zijn zoon die voor u en mij borg wil staan. Amen.
_________________
Yeshua is mijn redder!
Naar boven
Bekijk gebruikers profiel Stuur privé bericht Bekijk de homepage
Berichten van afgelopen:   
Plaats nieuw bericht   Plaats reactie    ACI Forum forum index -> Bijbelstudie Tijden zijn in GMT + 1 uur
Pagina 1 van 1

 
Ga naar:  
Je mag geen nieuwe onderwerpen plaatsen
Je mag geen reacties plaatsen
Je mag je berichten niet bewerken
Je mag je berichten niet verwijderen
Ja mag niet stemmen in polls

(c) 1997 - 2005 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.