Welkom gast Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Meer Overdenkingen
Meest gelezen
Leden online
 40 gasten
Laatste artikelen
Klein maar fijn
Hoe kan het bestaan dat jullie naar je kerken gaan om Mijn woorden te lezen, te bidden, te zingen en deel te nemen aan brood en wijn in Mijn naam zonder werkelijk met Mij gemeenschap te hebben in jullie harten?
-- de Here Jezus --
Een veilig gebied
door Willem Uitgegeven op 25-10-2009 (12210 keer gelezen)
Waar is het nog veilig op deze aarde? Van alle kanten dreigt het gevaar. Zou dat dan nooit eens een keer ophouden! Voordat je er erg in hebt kan het jou ook overkomen. Je hebt een goede relatie en even zit je onbedoeld op de verkeerde golflengte.

Het ene woord lokt het andere woord uit en voordat je er erg in hebt is het misverstand al geboren. Je gaat de andere persoon ontlopen en spreekt vervolgens naar anderen je verontwaardiging uit. Zo wil je toch niet behandeld worden en voordat je er zelfs erg in hebt stel je jezelf in het gelijk.

Herken je dat? En als dat nog niet zo is, ligt er dan een grote berg zand er overheen. Daarmee heb je jou probleem niet opgelost. Je ziet het niet meer, dus is het er niet meer in jouw beleving. Je voelt je bedreigd in jouw mening of gelijkheid en daar moet je het dan mee doen.

In de eeuw van haast, haast, haast nemen we niet meer de tijd voor elkaar. En als we dan nog een minuutje voor elkaar over hebben kijken we elkaar niet recht in de ogen en letten op de lichaamstaal.

Waarom schets ik deze herkenbare situatie en neem ik er de tijd voor om dit op te schrijven. Ik heb er toch niets mee te maken dat anderen niet meer door een deur kunnen. Daar ben ik toch niet verantwoordelijk voor. Is dat werkelijk zo?

Natuurlijk ben ik niet verantwoordelijk voor onenigheid in het intermenselijk verkeer. Wat kan ik nu betekenen voor een ander? Moet ik mijn vinger opheffen en mij storten op de misverstanden. Als ik zeg dat mijn inmenging er niets toe doe dan is dat te kort door de bocht. Er bestaat wel terdege een verantwoordelijkheid naar elkaar toe die op een hoger niveau dient uit te komen.

Onze G’d geeft de gehele mensheid leefregels. Daar is niemand van uitgesloten. De tien geboden geven het kader aan. Persoonlijk zie ik deze als een gouden hek. Binnen dat raamwerk is het veilig en goed. Je voelt jezelf ook veilig en geborgen.

De regels die daar vastgelegd zijn blijken leerzaam te zijn voor alle mensen. Je vind het dienen van G’d en ook het respecteren van de regels naar je naaste. En wees eens heel eerlijk naar jezelf toe: zijn die regels nu echt zo zwaar? Je weet toch dat je niet mag doden, echtbreken of liegen. En het kwaad spreken of een vals getuigenis geven wil je toch ook niet. En wat een ander allemaal heeft past niet eens in je woning! De vette bankrekening zou die echt wel voor jou bestemd zijn. En als je die niet hebt wordt jou hebberigheid dan omgezet in luxe goederen met een vuurrood banksaldo?

Onze G’d die de hemel en de aarde puntgaaf gemaakt heeft zorgde er ook voor dat na de zondeval de mens niet ten prooi zou vallen aan zichzelf. De jaloersheid leidde tot de dood van Abel. Kaïn zou in eenzaamheid verder leven met een zelfingenomenheid dat zijn zonden groter waren dan G’d kon vergeven. Nu zijn we beschaafd en doen dat soort dingen niet meer?

Was het maar waar! Nog dagelijks lezen we berichten in de krant en er gaat geen dag voorbij of er wordt iemand gedood. Ons lontje is zeer kort geworden. We worden al angstig om in te grijpen als er op straat iets voorvalt. Eerder grijpen we naar ons mobieltje om in ieder geval daar beelden van te maken en die vervolgens op het internet plaatsen. Dat is de kick van deze tijd.

De tien geboden, die kent men niet meer. Die zijn uit de oude doos redeneert menigeen op straat. De rechterlijke macht denkt daar heel anders over. Als deze regels door de mensheid zou worden gehouden dan is 99% van hun werk niet nodig. De gevangenissen zouden leeg komen te staan. De vrouwen- en mannenhandel verdwijnen. De reclassering heeft dan geen werk meer.

Dus de tien geboden zijn universeel en zouden springlevend moeten zijn in deze tijd. Dat klopt en eens zal er een dag aanbreken dat iedereen zich aan deze regels zal houden. Hoe moeten wij als gelovigen daarmee omgaan? Willen we buigen voor de leefregels die ons alleen maar beschermen tegen excessen?

Waar ga jij voor? Ben jij voor je partner, je vriendin of vriend een veilig gebied of sluit je jezelf af? Besef heel goed dat ieder die zichzelf afsluit voor een ander G’d zich ook kan afsluiten voor jou. Hij zal je vragen: wat deed je voor jouw medeschepsel, was je voor hem/haar een veilige haven?

Bron: Troost Mijn Volk

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst, als je wilt reageren dan kan dat door het reactieformulier die hier onder staat.
Reageren
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties plaatsen.
Klik op Registreren om een account aan te maken, of klik op Inloggen om met je account in te loggen.
(c) 1997 - 2019 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.