Welkom gast Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Meer Uit de media
Meest gelezen
Leden online
 45 gasten
Laatste artikelen
Klein maar fijn
De manier waarop ik over God of mijn naasten spreek zegt vaak veel meer over mij dan over God of over mijn naasten
Christen ben je op Hyves met één druk op de knop
Uitgegeven op 27-08-2007 (2681 keer gelezen)
Ruim vier miljoen Nederlanders zijn lid van het vriendennetwerk Hyves, op internet. En alles is op Hyves een openbare zaak. ,,Als ik niet zwanger was geraakt, had ik niks gezegd.''
AMSTERDAM - Waarom zit je eigenlijk in de Gereformeerde Gemeenten? Heb je seks gehad voor het huwelijk? Zou je zonder Jezus kunnen? Het zijn zomaar wat vragen die christenen in het dagelijks leven niet met iedereen bespreken, maar die op internet probleemloos over tafel gaan.

De afgelopen jaren heeft Hyves (Engels voor 'bijenkorf') vrij ongemerkt de harten van veel - vooral jonge - Nederlanders veroverd. Maar liefst ruim vier miljoen Nederlanders zijn lid van de website (www.hyves.nl). Je kunt daar een pagina met persoonlijke informatie aanmaken, waarlangs je contact kunt leggen met bestaande en nieuwe 'vrienden'.

Hyves heeft ook de mogelijkheid lid te worden van zogeheten 'publieke hyves': die zijn er voor mensen die een bepaalde eigenschap of interesse delen. Zo zijn er zeer populaire hyves voor winkelketen H&M (ruim honderdduizend leden), televisieprogramma De Lama's (130.000 leden) en voor blonde mensen (46.000 leden).

Iedereen kan een hyve beginnen en het is dus niet verwonderlijk dat ook de christenen zich profileren op Hyves: met één druk op de knop kan iedereen zien dat je christen bent.

Een van de grootste christelijke hyves, met 5500 leden, is die van 'Jonge Christenen'. Leden ervan krijgen een logootje op hun persoonlijke pagina, zodat iedereen kan zien dat zij zich graag met deze titel afficheren.

Op de pagina van Jonge Christenen wordt heel wat afgediscussieerd over alle mogelijke onderwerpen. Of je moet geloven in de Bijbel van kaft tot kaft, vraagt bijvoorbeeld 'Dreetje' zich af. Direct ontspint zich een lange discussie over het gezag van de Bijbel en de relatie tussen Bijbel en wetenschap.

Een van de populairste mogelijkheden van Hyves zijn de 'polls': korte enquêtes waarbij bezoekers met één druk op de knop anoniem hun mening kunnen geven. Zo geeft 55 procent van de 'Jonge Christenen' aan op zondag twee keer naar de kerk te gaan, terwijl 20 procent de zondag gebruikt om bij te komen van de zaterdagavond ervoor, of om dingen te doen waar ze zelf zin in hebben.

Bijna de helft (49 procent) doet niet aan seks voor het huwelijk; 24 procent wél, en kreeg er geen spijt van; 19 procent wél en kreeg er daarna toch spijt van. Zoals Marianne. Zij schrijft: ,,Ik en mijn man hebben het gedaan voor het huwelijk, ik raakte zwanger. We hebben schuldbelijdenis gedaan. Dat was voor mij te snel: ik dacht niet aan schuld, ik dacht aan het kindje wat in m'n buik zit. Nu is hij alweer een halfjaar, en we zijn ook gelijk getrouwd! Maar nu ga ik er wel over nadenken, dat we veel te ver zijn gegaan! Ik ben blij dat ik m'n zoontje heb ontvangen hoor. Ik weet dat als ik niet zwanger was geraakt, ik niks had gezegd!!''

De oprichter van de hyve 'Jonge Christenen', momenteel de grootste christelijke hyve, is Bart Schenk uit Ede. ,,Ik ben er in 2006 mee begonnen na een Ronduitweekend, waar ik gespreksleider was'', vertelt hij. ,,Dit leek mij een leuke manier om contact te houden met de mensen uit mijn gespreksgroepje.''

Dat gebeurde aanvankelijk ook. ,,Maar, zoals dat gaat op Hyves, jongeren zien bij elkaar van welke hyves ze lid zijn, en zo begon de hyve snel te groeien, tot nu ruim vijfduizend leden. En dat terwijl ik niets aan promotie heb gedaan'', zegt Schenk.

Anoniem
Eén van de vooroordelen over discussies op internet is dat die per definitie anoniem en vaak oppervlakkig zijn. ,,Voor Hyves geldt dat niet'', vindt Schenk. ,,Het valt mij juist op hoe uitgebreid jongeren argumenteren, en ook echt op elkaar in gaan, als het gaat om geloofszaken. Ze schamen zich niet voor wie ze zijn, en durven zich ook met naam en toenaam kwetsbaar op te stellen. De kwaliteit van de discussies is dus echt hoog te noemen.''

Er zijn ook kerkgenootschappen die een 'eigen' hyve hebben, vaak opgericht door een toevallige enthousiasteling. Zo zijn ruim 1800 mensen lid van de hyve 'Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt'. ,,Een hyve voor alle mensen uit de GKV. Om nieuwe mensen te leren kennen en oude bekenden tegen te komen. Voor jong en oud! Ook als je vroeger bij de GKV zat ben je welkom!'', aldus de introductietekst.

De leden van deze hyve konden hun menig geven over de vrouw in het ambt. ,,Nee, daar ben ik op tegen'', antwoordt 45 procent van de - tot nog toe - 196 stemmers. 29 procent is voor vrouwelijke diakenen, ouderlingen en dominees, 14 procent wil alleen vrouwelijke diakenen.

Ook over homofilie wordt druk gediscussieerd door de vrijgemaakten. De een vindt dat ,,homo zijn iets is dat je maar lekker thuis doet', een ander vindt dat weer ,,kort door de bocht''. ,,Wat de Bijbel er over zegt weet ik niet, maar God heeft ons gemaakt, dus ook de homofilie. Vroeger gebeurde het in het geniep, nu mag je er voor uitkomen.''

Ook de Gereformeerde Gemeenten hebben hun eigen hyve. De beheerders maken direct al duidelijk dat het gaat om een particulier initiatief en dat de hyve niet onder de verantwoordelijkheid van het kerkverband valt.

Hoewel de Gereformeerde Gemeenten het gebruik van internet niet stimuleren, zijn er toch 155 mensen lid van. Een van de vragen die er wordt gesteld is: 'Waarom zit jij in de ger. gem?' Omdat ik me hier thuis voel, antwoordt 56 procent; 44 procent is er lid ,,omdat mijn ouders er ook in zitten'' of ,,omdat ik er in opgegroeid ben''.

Ook de rooms-katholieken zijn op Hyves vertegenwoordigd. Zij vroegen zich onder meer af wat de belangrijkste rooms-katholieke gebeurtenis van 2006 was. Met 35 procent van de stemmen scoort de ophef in de islamitische wereld over de uitspraken van de paus over de islam het hoogst, gevolgd door het bezoek van de paus aan Turkije (28 procent).
Bron: Nederlands Dagblad

Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst, als je wilt reageren dan kan dat door het reactieformulier die hier onder staat.
Reageren
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties plaatsen.
Klik op Registreren om een account aan te maken, of klik op Inloggen om met je account in te loggen.
(c) 1997 - 2019 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.