Welkom gast Zoeken | Registreer als gebruiker | Inloggen  
http://www.inchristus.nl
Home  |  Verslagen  |  Artikelen  |  Gastenboek  |  ACI Gids  |  Bijbel  |  FAQ  |  Overige
Genres
 Acapella (1) Alternatief (6)
 Blues (2) Cabaret (1)
 Folk (3) Geen (3)
 Hardcore (1) Hiphop (8)
 Koor (5) Metal (3)
 Pop (39) Praise (19)
 Punkrock (8) R&B (2)
 Rock (28) Soul (2)
 Theater (3)
Leden online
 40 gasten
Laatste artikelen
Klein maar fijn
De beste leiders zijn zij die het nooit wilden worden
Casting Crowns

Algemeen
Herkomst:USA
Genre : Rock

Statistieken
1 optredens
0 in de toekomst
1 in het verleden

[ Officiele website ]

Casting Crowns ontwikkelt zich spontaan tot een grootmacht in gospelland, en dat terwijl de band logischerwijs nooit zou hebben kunnen ontstaan. “Het is onze bediening die de songs veroorzaakt, en niet andersom” aldus zanger Mark Hall.

Het was half elf ‘s ochtends, en Mark Hall had het idee dat zijn wereld in elkaar was gestort. Hij zat op de achterste bank in een verlaten kapel op de campus van het Florida Baptist Theological College; een plek waar duizenden jongeren hun roeping voor hun leven vonden en zagen ontwikkelen. Maar voor Mark was juist het tegenovergestelde gebeurd. Hij had net ontdekt dat de roeping die hij dacht te hebben –muziek- onmogelijk was met zijn aangeboren beperkingen. Mark Hall raakte deze ochtend verwikkeld in een interne strijd met God. De eerste aanleiding daarvoor gebeurde eigenlijk al in zijn prille jeugd.

“Ik ben altijd weggevlucht voor uitdagingen” vertelt hij als aanvang van zijn levensverhaal. “En het duurde niet lang voor er dingen bij me ontdekt werden die een groot deel daarvan verklaarden. Ik was dyslectisch. Dat ten eerste. Maar de grootste schok –en zeker voor mijn arme moeder- was het moment waarop een testuitslag uitwees dat ik ADD (Attention Deficit Disorder) had. Het was de eerste test waar ik met vlag en wimpel voor geslaagd was. Je kon je mijn verbazing voorstellen toen ik juichte, en verbaasd was dat mijn moeder verslagen was.”
ADD, een aandoening die verwant is met ADHD maar minder met hyperactiviteit te maken heeft, zorgt op zichzelf voor een grote gevoeligheid voor prikkels. Het minste of geringste zorgt er voor dat de persoon in kwestie afgeleid is. Voor Mark Hall betekende dat, naast zijn aangeboren dyslexie, een grote handicap. De kerk waar hij in opgroeide, maakte het er allemaal niet makkelijker op.
“We maakten deel uit van een kerk waarin iedereen perfect leek. Natuurlijk werd er regelmatig gebeden voor een zwak hart, een operatie of wat dan ook, maar niemand maakte een slecht huwelijk door, worstelde met negatieve denkbeelden, loog of bedroog, was jaloers of wat dan ook. Niemand zondigde. Zo leek het. Mijn ADD en dyslexie gingen gaandeweg er voor zorgen dat zich een conclusie in mijn hoofd vormde: ‘Mark, je hebt een probleem. En dat probleem ben jij. Anders was je er niet zo aan toe.’”
Hoe schrijnend dit ook was; een ommezwaai kwam toen Hall als tiener in de Bijbel dook. Op zich was dat al een praktische overwinning; lezen was niet bepaald een favoriet tijdsverdrijf om begrijpelijke redenen. Maar Mark ontdekte de essentie van het geloof in elke doorgeworstelde bladzijde. En zijn geloof groeide. Tot hij het op een dag zeker wist: hij zou alles achter zich laten en zijn leven in dienst stellen van God.
“Ik ging voor een bediening; een missie. Dat besef was voor mij als een storm na een doodse stilte. Ik was voor het eerst echt zeker van mezelf. Binnen een week trouwde ik met mijn grote liefde Melanie, verliet ik mijn thuis en trok ik naar Florida om me daar aan te melden voor het Baptist Theological College. Toen wist ik niet beter dan dat ik ergens een zangtalent zou kunnen hebben. In het verleden zong ik samen met mijn vader in kerkdiensten, en dus besloot ik met het oog op logica om als studierichting muziek te kiezen. Dat zou mijn bediening worden; de richting die mijn leven zou gaan leiden in dienst van God.”

Het zou makkelijk zijn om direct de lijn te trekken naar het succes van Casting Crowns nu. Maar dat zou te makkelijk zijn en ook voorbij gaan aan het dieptepunt in Mark Hall’s leven: het moment waarop hij met zijn neus op de feiten gedrukt werd.

“We maakten deel uit van een kerk waarin iedereen perfect leek. Natuurlijk werd er regelmatig gebeden voor een zwak hart, een operatie of wat dan ook, maar niemand maakte een slecht huwelijk door, worstelde met negatieve denkbeelden, loog of bedroog, was jaloers of wat dan ook. Niemand zondigde. Zo leek het. Mijn ADD en dyslexie gingen gaandeweg er voor zorgen dat zich een conclusie in mijn hoofd vormde: ‘Mark, je hebt een probleem. En dat probleem ben jij. Anders was je er niet zo aan toe.’”

“Ik leefde in die eerste dagen in Florida als in een roze wolk. Alles was geweldig. Ik had me ingeschreven voor de lessen, was mijn apartement aan het inrichten en de afscheidsdienst thuis lag vers in mijn geheugen. De mensen die allemaal nu tegen elkaar zouden vertellen hoe ‘onze Mark Gods werk ging doen in Florida’.. Toen ik eenmaal mijn jaargenoten tegenkwam en ontdekte wat het studiemateriaal zoal was, duizelde het wel. Ik hoorde termen die ik nooit eerder gehoord had. Bovendien bleek iedere afzonderlijke student hondermaal meer getalenteerd dan ik. Zelfs de schoonmaker speelde beter gitaar! De grote klap kwam toen mijn muziekleraar de zaal binnenkwam en aankondigde dat we gelijk een test zouden gaan afleggen. Dat bracht mijn oude angsten onmiddellijk weer naar boven. Het was een 2 uur durende test die moest uitmaken welk onderdeel van muziek we gingen volgen of moest uitmaken of we in de eerste plaats muziek wel moesten volgen. Ik trilde op mijn benen. En terwijl de overige studenten op de test doken als was het een kleurboek, staarde ik naar de blaadjes voor me. Ik kende geen van de antwoorden. Na acht minuten zette ik mijn naam op het papier en liep naar voren. Ik kon alle ogen voelen. Ik legde de lege test op –ironisch genoeg- een piano en verliet de zaal. Het maakte me niet uit dat iedereen me nastaarde. Ik dacht dat ze me toch nooit meer zouden zien. Ik wist dat ik naar huis ging. Terug naar mijn ouders. Naar de gemeente die amper een week eerder zo trots was om me uit te zwaaien nu mijn ‘missie’ begon. En ik ging terug naar mijn vrouw Melanie om haar uit te leggen dat alle plannen van tafel waren – vlak na ons trouwen. Onderweg naar mijn apartement kwam ik langs een kapel en ik besloot er te gaan bidden.”

En zo zat Mark Hall in de lege kerk. Vechtend met God. Terug bij zijn angsten die hem vanaf zijn jeugd verlamden. Terwijl hij zo worstelde, stroomde de kerk vol met studenten voor een korte dienst. Een dienst waarin eens te meer duidelijk werd hoe goed deze studenten konden zingen en spelen. Hall hoorde het aan en bleef ook zitten toen iedereen weer naar buiten liep. Toen stond hij op en liep hij naar de grote piano bij het podium. Hij ging er achter zitten en begon langzaamaan de enige akkoorden te spelen die hij kende. “Daar, in die kerk, was het alsof God tegen me zei: ‘Mark, ik wil je. Ik heb je niet nodig; ik wil je. Als ik iemand anders zou willen hebben, dan had ik iemand anders geroepen.’ Dat was een keerpunt. Ik begon een song te spelen die later bekend werd als ‘Voice Of Truth’.”
Mark Hall besloot met deze ervaring verder te gaan en al snel bleek de reden voor de ommezwaai: een medestudent benaderde hem met de tip om jeugdleider te worden. “Ik dacht nog bij mezelf: ben je gek of zo? Maar al snel bleek ik gefascineerd door de tieners die ik begeleidde. Ik dacht continue aan ze en wilde zoveel mogelijk tijd aan ze en met ze spenderen.” De bediening van Mark Hall was geboren. En met die bediening Casting Crowns.

Hall had inmiddels een aantal vrienden om zich heen verzameld die vergelijkbare interesses hadden. Uiteindelijk kwam de groep terecht in de Eagle’s Landing First Baptist Church in Georgia. De studies en het samenzijn met de jeugd werden de inspiratiebron voor muziek – muziek die op den duur een eigen leven ging leiden. Steven Curtis Chapman hoorde een tape van de groep en gebruikte zijn niet onaanzienlijke invloed om Casting Crowns een groot podium te geven. Het moment dat dat podium een feit werd, was het moment dat een nieuwe supergroep in de christelijke muziekwereld geboren was. Casting Crowns bleek, vooral dankzij de songs van Mark Hall, een gevoelige snaar te raken bij christenen wereldwijd. De songs spraken direct over hun geloofsleven en de plek die zij hebben in de wereld. Songs als ‘Stained Glass Masquerade’ van de recente CD ‘Lifesong’ bijvoorbeeld, die geïnspireerd werd door de reactie op ‘Voice Of Truth’.
“Het klinkt ongelofelijk, maar de worsteling die ik verwoord in ‘Voice Of Truth’, zorgde voor veel verbaasde reacties van christenen” aldus Hall. “Mensen vroegen zich af waarom ik zo open was over het feit dat ik niet alles netjes voor elkaar had. Dat is bizar. Ik geloof niet dat het de wereld dwars zit dat we zondigen. Ik geloof dat het de wereld dwars zit dat we doen alsof we niet zondigen. De motivatie om een beter persoon te zijn mag dan goed zijn; als je geloof echter gebaseerd is op een gedragsverandering, dan heb je automatisch een probleem als je zekerheid een klap krijgt. En dat gebeurt maar al te vaak in het leven.”

“Mensen vroegen zich af waarom ik zo open was over het feit dat ik niet alles netjes voor elkaar had. Dat is bizar. Ik geloof niet dat het de wereld dwars zit dat we zondigen. Ik geloof dat het de wereld dwars zit dat we doen alsof we niet zondigen. De motivatie om een beter persoon te zijn mag dan goed zijn; als je geloof echter gebaseerd is op een gedragsverandering, dan heb je automatisch een probleem als je zekerheid een klap krijgt.”

De song ‘If We Are The Body’ werd als de hit van Casting Crowns; een no-nonsense confrontatie met de apathie van de kerk en haar onverschilligheid tegenover de geestelijke status quo in de wereld. Het is die situatie die Mark Hall het meest aangrijpt in zijn muziek om de luisteraar mee te confronteren. “Ik zag eens een reportage op tv over een groep actievoerders bij een abortuskliniek. De protestanten –allen christen- vormden als het ware een ‘geselgroep’ voor de bezoekers van de kliniek. Eén van de bezoekers was een jonge meid. Ze hield een krant over haar hoofd terwijl ze de meest aggressieve en haatdragende dingen naar haar hoofd geslingerd kreeg. Het trof me enorm. Er was geen greintje liefde te bespeuren. Niemand deed wat voor moeite ook om haar verhaal te horen. Er was alleen maar veroordeling. Ik vroeg me af wat er zou gebeuren als mensen eens de moeite zouden nemen om zich biddend af te vragen wat Gods wil nu écht is. Het werd een inspiratie voor de song ‘What If His People Prayed’.”

De ijzeren wet in de muziekindustrie is: een hit betekent succes. En dat kwam dus ook met karrevrachten aanwaaien. Binnen twee jaar had Casting Crowns al bijna evenveel CD’s verkocht dan –bijvoorbeeld- Jars Of Clay in haar hele loopbaan! Maar alle aandacht kan niet verhinderen dat de bandleden elke woensdag opnieuw in Eagle’s Landing First Baptist Church zijn om daar met ‘hun’ tieners bezig te zijn. Het tekent de missie van Casting Crowns. En het maakt het bewogen leven van Mark Hall –compleet met dyslexie en ADD- compleet. “Ik zou willen dat ik een groot boek kon samenstellen van alle emails die we ontvangen. Mensen uit de hele wereld nemen contact met ons op om ons naar aanleiding van de muziek hun levensverhaal te vertellen. Keer op keer. Eén van de eerste reacties kwam juist uit Nederland! Het is ongelofelijk wat hier gebeurt. Maar het is de bediening die de songs inspireert en niet andersom. Ons hele leven is als het ware aanbidding. Als we niet oppassen, dan ‘prijzen we aanbidding aan’ en ‘aanbidding we lofprijzing’. Dan gaan we naar aanbidding kijken als is het een ervaring in plaats van een logische uitbarsting van wat zich in ons leven afspeelt. De songs op de nieuwe CD ‘Lifesong’ verkennen als het ware hoe zo’n ‘aanbiddingsleven’ er uit ziet. De ogen gericht op God en niet op onszelf. Daar draait het om.”

Tekst: Bright FM


Reacties
Er zijn nog geen reacties geplaatst, als je wilt reageren dan kan dat door het reactieformulier die hier onder staat.
Reageren
Alleen geregistreerde gebruikers kunnen reacties plaatsen.
Klik op Registreren om een account aan te maken, of klik op Inloggen om met je account in te loggen.
(c) 1997 - 2019 Algemeen Christelijke Informatie
Niets van deze website mag worden gekopieerd zonder voorafgaande toestemming van ACI.